Bakterie grupy coli w wodzie
Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Kamienniku informuje że w wodzie pitnej w miejscowości Ogonów, Karłowice Małe, Kłodobok stwierdzono obecność bakterii grupy coli.
Woda warunkowo przydatna do spożycia po uprzednim przegotowaniu.
W związku ze stwierdzonymi w wodzie pitnej grupami bakterii coli, proszę przestrzegać następujących zasad:
- jak najczęściej myć ręce, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety,
- myć i obierać warzywa oraz owoce, nawet jeśli pochodzą z tzw. upraw ekologicznych,
- poddawać obróbce termicznej produkty, które tego wymagają,
- zachować szczególną ostrożność w chorobach brudnych rąk,
- sięgać po pasteryzowane mleko i soki owocowe,
- przygotowując mielone mięso wołowe, zawsze gotuj je co najmniej do temperatury 71 stopni Celsjusza.
- bakterie są mało odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego ogrzewane przez ok. dwie minuty w temperaturze 60 stopni Celsjusza, giną.
Data publikacji: 03-04-2025 12:51
Modyfikował(a): Marcin Minkowicz
Data modyfikacji: 03-04-2025 12:57